Declamatiewedstrijden

Jaarlijks organiseert Veldeke Limburg in samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg de Finale Limburgse Declamatiewedstrijd. Kinderen uit het basisonderwijs declameren dan een gedicht in hun eigen dialect. De jonge deelnemers zijn de winnaars van de lokale voorrondes. Ter gelegenheid van de Finale Limburgse Declamatiewedstrijd 2015 was het Cultuurhuis in Heerlen op zaterdag 16 mei omgedoopt tot Jongerenhuis van de Limburgse Dialecten. In een zaal met ruim 200 supporters declameerden de 28 finalisten uit de voorrondes van de Veldekekringen Venlo/Tegelen, Weert, Roermond, Echt/Susteren, Geleen/Sittard en Kerkrade hun gedichten.

Juryvoorzitter Suzan Seegers maakte aan het eind van "eine hieërlike middig" de uitslag bekend:

Groep 3/4
1e plaats: Tijs Rijvers
2e plaats: Evy Lousberg
3e plaats: Chloé Pötgens

Groep 5/6
1e plaats: Meike Mooren
2e plaats: Maud Lucker
3e plaats: Jolijn Verheijen

Groep 7/8
1e plaats: David Jetten
2e plaats: Jeike Veenstra
3e plaats: Noor Vanhommerig

Met 467 van de maximaal te behalen 500 punten was Meike Mooren uit Echt met een sublieme voordracht in de ogen van de jury de overall winnaar en mocht ze haar gedicht 'Parfum of parfum’ een tweede keer voordragen.

De jury bestond dit jaar uit Dwayne Horbag (Gulpen - zanger en presentator van de reeks VeldekeKids), Elly Pötgens (Schinnen - toneelregisseuse), Marleen Schmitz (Oirsbeek - schrijfster van (kinder-)boeken), Suzan Seegers (Melick - musicalzangeres) en Ton van de Wijngaard (streektaalfunctionaris).

 

Bekijk hier
de 3 finales
    Bekijk hier
meer foto’s